Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowa rolada

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
usztywniacz do śmietany 2 sztuki
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 2 łyżki
migdały mielone 10 dag
galaretka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowa rolada

Ciasto:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na bezę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać, na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, połączyć wszystko i wylać na szeroką płaską blaszkę. Piec około 10-15 min w temp 180st., po upieczeniu jeszcze gorące zwinąć w roladę.
Galaretkę rozpuścić i ostudzić.
Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem pudrem na koniec dodać zmielone migdały wymieszać. Zimne ciasto rozwinąć, punktowo polać gęstniejącą galaretką, posmarować śmietaną (pamiętając o zostawieniu do dekoracji). Zwinąć ponownie roladę, posmarować resztą śmietany i dowolnie udekorować. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna37 13.04.2012 20:41
fajny przepis
ilka_86 30.03.2012 13:26
wygląda obłędnie
Mysiunia 07.06.2011 21:56
pyszna! na pewno by mi smakowała, wygląda znakomicie:)
Nina7 31.05.2011 11:25
wygląda fantastycznie:)
ewasylwia 31.05.2011 10:46
piękne i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak