Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa pod złotą pajęczynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorący napar kawy 200 ml
bita śmietana 1 łyżka
cukier 3 łyzeczki
lody 1 gałka

Przepis i sposób przygotowania na: Kawa pod złotą pajęczynką

Kawę posłodzić do smaku 1 łyżeczką cukru. Wlać do wysokiej szklanki. Na wierzch kawy włożyć 1 gałkę lodów i bitą smietanę. Udekorować nitkami z karmelu. Nitki karmelowe: 2 łyżeczki cukru wsypujemy do niedużego metalowego kubka i często mieszając podgrzewamy na ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia (w tym czasie masa nabierze złotego koloru). Gotowy karmel zestawiamy z ognia i studzimy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć z wysokości ok 30cm zaczynamy wylewać karmel na folie aluminiowa lub papier do pieczenia. Jeśli karmel ma właściwą temperaturę zaczną powstawać z niego nitki. Ja robiłam to za pomocą łyżki, ale można użyć też trzepaczki do ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.02.2012 21:00
pięknie wygląda
Sarenka 07.01.2012 08:34
Poproszę filiżaneczkę, nawet dzisiaj! :P
jogobella231
jogobella231 27.06.2011 13:15
super
anemon 02.06.2011 06:48
Świetny pomysł.
SmacznaPyza 31.05.2011 09:50
kawa z lodami, pycha! w sam raz na dzisiejszy, upalny dzień!
Małgorzata113 31.05.2011 07:30
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak