Sposób przygotowania

1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 jaja
8 dużych liści kapusty włoskiej
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka
1 kostka mięsna
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej


Liście kapusty zblanszować i skroić z nich grube nerwy. Mięso mielone wymieszać z ryżem i jajami i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie wymieszać. Na każdy liść kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki. Tak przygotowane ułożyć w szerokim rondlu, podlać wodą tak, żeby zakryła je do wysokości 3/4 gołabków i dodać kostkę mięsną. Dusić około 30 minut. Gotowe gołąbki wyjąć. Odmierzyć 1/2 litra wywaru, dodać koncentrat pomidorowy i rozmieszaną w 1/4 szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami użytymi do przygotowania farszu. Gołąbki podawać polane przygotowanym sosem.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    smakowite
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    apetycznie wyglądają
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    świetny gołąbeczek; smaczny
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Gołąbki z włoską kapustą są pyszne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię z włoską...
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !