Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z włoskiej kapusty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
jaja 2 szt
ryż ugotowany 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z włoskiej kapusty

1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 jaja
8 dużych liści kapusty włoskiej
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka
1 kostka mięsna
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej


Liście kapusty zblanszować i skroić z nich grube nerwy. Mięso mielone wymieszać z ryżem i jajami i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie wymieszać. Na każdy liść kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki. Tak przygotowane ułożyć w szerokim rondlu, podlać wodą tak, żeby zakryła je do wysokości 3/4 gołabków i dodać kostkę mięsną. Dusić około 30 minut. Gotowe gołąbki wyjąć. Odmierzyć 1/2 litra wywaru, dodać koncentrat pomidorowy i rozmieszaną w 1/4 szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami użytymi do przygotowania farszu. Gołąbki podawać polane przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 30.01.2012 07:59
pycha
ziutula
ziutula 09.01.2012 00:41
lubię z włoską...
monika154 26.07.2011 09:23
super przepis
anemon 11.07.2011 07:53
Gołąbki z włoską kapustą są pyszne.
agnieszka137 19.06.2011 11:09
świetny gołąbeczek; smaczny
Mati13 14.06.2011 16:58
smaczne
agnieszka137 10.06.2011 20:26
apetycznie wyglądają
szyba 31.05.2011 07:51
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak