Sposób przygotowania

Ciasto: wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszać i wyłożyć na blachę ok 24x na 30cm. Ciasto wstawić na pól godziny lub dłużej do lodówki a następnie podpiec ok 15-20 minut w temp. 175-180stopni.

Masa cytrynowa:
Cytryny (ok 4 sztuki) umyć i z dwóch zetrzeć skórkę. Z cytryn wydusić sok.
Białka oddzielić od żółtek i białka ubijać na sztywną masę. Postępujemy jak z biszkoptem: powoli dodajemy cukier, gdy ubijemy na sztywno dodajemy po kolei po jednym żółtku i ponownie ubijamy na sztywno. Na końcu mieszamy z mąką i startą skórką cytrynową i na samiiuśkim końcu dodajemy sok z cytryny.
Wylewamy masę na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 35-40 minut w piekarniku w temp. 170stopni.

Można polukrować (choć nie polecam - lukier jest za ciężki na tak delikatne ciasto) lub posypać cukrem pudrem.
Kroi się dość trudno ale smakuje b. dobrze.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    SUPER
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    bardzo smacznei kwaśniutkie
  • 1
    original
    Opublikowano

    smile

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !