Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-cytrynowe.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mus jabłkowy
cytryny
Biszkopt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-cytrynowe.

Składniki:
* Biszkopt:
* 7 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* papier do pieczenia
*
* Masa:
* 3 jajka
* 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
* 2 duże cytryny
* 3/4 szklanki cukru
* 7 dag masła prawdziwego
* 0,5 l wody
* 0,5 l słoik gęstego musu jabłkowego(ja miałam własny z papierówek)
*
* 125 ml wody
* 3 łyżeczki cukru
* sok z 1/2 cytryny
*
* Lukier:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka łyżek soku z cytryny
* 2 łyżki gorącej wody

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo bardzo małymi ilościami dodajemy cukier, cały czas miksując.Kolejno dodajemy także po 1 żółtku.Na koniec wsypujemy (także małymi ilościami) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Blachę 25*36cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto.Pieczemy w 160 stopniach przez ok.30-40 minut.Studzimy.Przekrawamy wzdłuż na 2 blaty (najlepiej następnego dnia).

Z 2 cytryn wyciskamy sok.3 jajka roztrzepujemy widelcem ,dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy na jednolitą masę.
Wodę zagotowujemy z cukrem i masłem,wlewamy sok.Dodajemy mus jabłkowy,mieszamy i zagotowujemy ponownie.
Odstawiamy z gazu i energicznie mieszając wlewamy jajka z mąką ziemniaczaną.Zagotowujemy i przez ok.1 minutę gotujemy (jak kisiel), cały czas mieszając.

Mieszamy składniki ponczu i połową nasączamy dolny blat biszkopta. Lekko przestudzoną masę jabłkowo-cytrynową rozsmarowujemy na cieście,przykrywamy drugim blatem ,który nasączamy pozostałym ponczem.
Lukier: Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i ucieramy dolewając gorącą wodę aż stanie się gładki i da się rozsmarować.Smarujemy ciasto i dekorujemy .Ja użyłam krokantu orzechowego i posypki czekoladowej.Odstawiamy cisto najlepiej na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 13.07.2011 19:36
Po prostu niebo...:)
Sarenka 05.06.2011 17:25
Lekko kwaskawe ...uhm, lubie !!
misia53 02.06.2011 12:28
aja poproszę mały kawałeczek .... jestem skromna...
SmacznaPyza 31.05.2011 09:55
i dla mnie proszę ukroić duuuży kawałek!
ana00 30.05.2011 20:12
oj zjadła bym kawałeczek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak