Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i wysuszyć. Pokroić w małe kotleciki. Mięso posolić, posypać papryką ostrą i innymi przyprawami (pieprz cayenne, imbir, papryka słodka, pieprz kolorowy i ziołowy, kurkuma) - powinno być dość ostro oraz ziołami (zioła prowansalskie, bazylia). Polać to łyżką sosu sojowego (może być też ocet jabłkowy) dobrze wymieszać i wstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Czosnek pokroić w drobne słupki, umyty szczypiorek i pietruszkę zieloną posiekać drobno.
Rozgrzać olej na patelni (powinien zakrywać dno). Mięso wyjąć z lodówki i opruszyć mąką pszenną (albo otoczyć w niej) i wyłożyć na rozgrzany olej. Zrumienić mięso z obu stron i dodać czosnek. Jak czosnek puści aromat zalać mięso połową soku z jabłek. Jak sok prawie wyparuje, wlać pozostałą część soku i dodać po chwili szczypiorek i pietruszkę. Mięso powinno być już miękkie i smażyć do wytworzenia się sosu z soku z jabłek i tłuszczu. Można to ewentualnie jeszcze raz doprawić przyprawami. Powinno być ostro-kwaśne z nutką słodyczy z jabłek.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !