Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuski strudel z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 50 dag
jabłka 2 szt
cukier 10 dag
Cynamon mielony Prymat do smaku
ciasto francuskie 40 dag
masło wg uznania
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Francuski strudel z owocami

1. Opłukane, osuszone i odszypułkowane truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ drobno pokrój.
2. Owoce wrzuć do rondelka, dodaj cukier i podgrzej na małym ogniu ok. 4 min, od czasu do czasu mieszając.
3. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, zdejmij rondelek z owocami z ognia,dodaj cynamon, wymieszaj.
4. Ciasto rozwałkuj tak, by powstał prostokąt, posmaruj rozpuszczonym masłem i oprósz bułką tarta. Na środek placka nałóż owocowe nadzienie, zostawiając wolne miejsce przy krawędziach.
5. Zawiń strudel, szczelnie zlep końce. Przełóż na blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 min. w temp. 200 stopni.
6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Przełóż na paterę. Podawaj oprószone obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.11.2013 08:30
pyszności !!!
Beata23 10.12.2012 17:19
pycha
cooleczka 02.03.2012 12:29
super
cooleczka 02.03.2012 12:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak