Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane udka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mozzarella 10 dag
pomidory bez skóry 1 puszka
przecier pomidorowy 1 szklanka
bazylia według uznania
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 5-6 ziaren
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat według uznania
cebulka czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
udka z kurczaka 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane udka

Z mięsa usunąć kości starając się nie uszkodzić mięsa,następnie rozbić tłuczkiem i posypać przyprawą do drobiu.Pomidory osączyć z zalewy,ser pociąć w słupki i delikatnie umieścić w środku pomidora,posypać bazylią .Nafaszerowany pomidor umieścić na środku rozbitego mięsa(mięso ma być skórą do dołu)i zwinąć w paczuszkę ,naciągając skórkę okręcić nią całe mięso,spiąć wykałaczką .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso .Podsmażone przełożyć do garnka ,zalać sosem i dusić na małym ogniu około 30 min.
Sos:
Pomidory które nam zostały,pokroić w kostkę ,dodać do zalewy ,dolać 1 szklankę przecieru pomidorowego ,dodać cebulę pokrojoną w piórka,czosnek w kosteczkę ,pieprz kolorowy,bazylię i jarzynkę .Dusić wszystko z mięsem na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 22.05.2013 22:45
świetny przepis i pyszne zdjęcie
Beatris 31.05.2011 10:08
Pomidorami jeszcze nie nadziewałam.
Emilia22 30.05.2011 16:21
na sam widok robię się głodna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak