Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosiaki faszerowne jabłkami

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
mleko
maślanka
drożdże suche
margaryna
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Prosiaki faszerowne jabłkami

składniki: CIASTO - 3,5 szkl. mąki pszennej (szkl. poj.220ml)
80g Kasi
4 łyżeczki cukru
100 ml mleka
100 ml maślanki
1 op. suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

NADZIENIE: 6 jabłek
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo: kilka owoców suszonej żurawiny albo rodzynek
do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
do sklejania części: 1 białko
lukier: utarty z cukru pudru i soku z połówki cytryny z dodatkiem 3-4 kropli koncentratu barszczu czerwonego

sposób przygotowania:
NADZIENIE: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić drobno. Przełożyć do rondla albo na patelnię, dodać sok z cytryny o cukier, smażyć aż zmiękną i odparuje nadmiar soku - masa musi dobrze odparować bo inaczej bułki będą pękać a nadzienie wyciekać. Na koniec doprawić cynamonem, zostawić do wystudzenia.
CIASTO: zimną Kasię pokroić na mniejsze kawałki, dodać do 1 szkl. mąki i rozetrzeć palcami tak żeby tłuszcz połączyć się z mąką. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie - powinny się lekko spienić. Do mieszanki mąki z masłem dosypać resztę mąki, sól i cukier. Wlać mleko z drożdżami i maślankę roztrzepaną z jajkiem - zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki śr. ok.12 cm. Na każdy nałożyć porcję nadzienia, ok. 2-3 czubatych łyżeczek, i zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, i lekko dociskać i rozpłaszczać dłonią - nie za mocno żeby nie popękały. Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować i kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów. Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na krzyż na cztery części - to będą uszy prosiaczków. Wycięte elementy przyklejać do bułeczek smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem i lekko dociskać do powierzchni bułki. Także na białko przykleić oczka z przekrojonych poziomo żurawin albo rodzynek. Gotowe bułeczki posmarować dokładnie żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po lekkim przestudzeniu posmarować wierzch lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 18.10.2013 19:47
Smaczna_B, czekałam kiedy mi miło odpowiesz :D
Smaczna_B 18.10.2013 18:00
i vice versa !
SmacznaPyza 16.07.2013 19:31
to nie patrz tak często w lustro :)
Smaczna_B 15.07.2013 20:19
kogoś mi te prosiaki przypominają!!!
ewelinapac 03.10.2012 20:37
Ale swietne
eli82 07.05.2012 21:48
rewelacja
Natalia20 03.05.2012 23:14
superrr
Miki 28.04.2012 09:49
wspaniałe
monikaaa1 30.08.2011 08:14
ładne i pewnie smaczne
monikaaa1 30.08.2011 08:14
ładne i pewnie smaczne
Misia90 29.08.2011 11:30
ekstra
Marysia 29.08.2011 11:11
fajne
Karolina69 29.08.2011 11:05
super
Koper 20.08.2011 20:58
też robię drożdżowe bułeczki w kształcie świnek, ale nie wpadałm na to, żeby zabarwić je na różowo :) genialny pomysł :)
Beatris 12.06.2011 10:12
Urocze i pewnie smakowite.
novita23 07.06.2011 21:28
super wyglądają, ciekawe jak smakują
jolita 06.06.2011 08:13
fajne i smaczne
evita0007 05.06.2011 13:48
prosiaki wygladaja niesamowicie pięknie :-)
novita26 31.05.2011 11:38
mniam
amorzenek 31.05.2011 10:02
piękne
iwa643 31.05.2011 09:50
fajniutkie
Agnieszka_B 30.05.2011 18:31
Wyglądają przepięknie:)
aginaa 30.05.2011 16:56
sliczne te prosiaczki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak