Sposób przygotowania

składniki: CIASTO - 3,5 szkl. mąki pszennej (szkl. poj.220ml)
80g Kasi
4 łyżeczki cukru
100 ml mleka
100 ml maślanki
1 op. suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

NADZIENIE: 6 jabłek
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo: kilka owoców suszonej żurawiny albo rodzynek
do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
do sklejania części: 1 białko
lukier: utarty z cukru pudru i soku z połówki cytryny z dodatkiem 3-4 kropli koncentratu barszczu czerwonego

sposób przygotowania:
NADZIENIE: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić drobno. Przełożyć do rondla albo na patelnię, dodać sok z cytryny o cukier, smażyć aż zmiękną i odparuje nadmiar soku - masa musi dobrze odparować bo inaczej bułki będą pękać a nadzienie wyciekać. Na koniec doprawić cynamonem, zostawić do wystudzenia.
CIASTO: zimną Kasię pokroić na mniejsze kawałki, dodać do 1 szkl. mąki i rozetrzeć palcami tak żeby tłuszcz połączyć się z mąką. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie - powinny się lekko spienić. Do mieszanki mąki z masłem dosypać resztę mąki, sól i cukier. Wlać mleko z drożdżami i maślankę roztrzepaną z jajkiem - zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki śr. ok.12 cm. Na każdy nałożyć porcję nadzienia, ok. 2-3 czubatych łyżeczek, i zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, i lekko dociskać i rozpłaszczać dłonią - nie za mocno żeby nie popękały. Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować i kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów. Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na krzyż na cztery części - to będą uszy prosiaczków. Wycięte elementy przyklejać do bułeczek smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem i lekko dociskać do powierzchni bułki. Także na białko przykleić oczka z przekrojonych poziomo żurawin albo rodzynek. Gotowe bułeczki posmarować dokładnie żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po lekkim przestudzeniu posmarować wierzch lukrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    aginaa

    sliczne te prosiaczki ;)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wyglądają przepięknie:)
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajniutkie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    piękne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    prosiaki wygladaja niesamowicie pięknie :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne i smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super wyglądają, ciekawe jak smakują
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Urocze i pewnie smakowite.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    też robię drożdżowe bułeczki w kształcie świnek, ale nie wpadałm na to, żeby zabarwić je na różowo :) genialny pomysł :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    monikaaa1

    ładne i pewnie smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    monikaaa1

    ładne i pewnie smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    wspaniałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia20

    superrr
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    Ale swietne
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    kogoś mi te prosiaki przypominają!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to nie patrz tak często w lustro :)
  • 1
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    i vice versa !
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Smaczna_B, czekałam kiedy mi miło odpowiesz :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !