Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą jaglaną po kurpiowsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

liście kapusty 10 szt
kasza jaglana 0,5 l
boczek wędzony 10 dkg
cebula 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jaglaną po kurpiowsku

Zagotować 2 razy tyle wody, ile mamy kaszy. Dodać soli, wlać tłuszcz, który uprzednio wytapiamy ze zrumienioną cebulą. Kaszę opłukać, wsypać na wrzątek, gotować na dużym gazie. Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszać, nakryć i podpiec w piekarniku. Liście kapusty ugotować w odkrytym naczyniu i odcedzić. Na każdy liść nakładać porcję wypieczonej kaszy, doprawionej solą i pieprzem do smaku. Liście zawinąć i zagiąć do środka z obu stron. Gołąbki ułożyć ciasno w wysmarowanym tłuszczem rondlu, zalać śmietaną i zagrzać w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 08.03.2014 19:39
pyszne jedzonko
RenataZ-et 16.06.2013 21:50
na pewno super smakują
Goya 07.06.2012 19:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak