Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieprzowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

musztarda łagodna 1 łyżka
mąka 1\\2 łyżki
masło 1\\2 łyżki
Wywar: 250 ml
wino białe wytrawne 200 ml
żółtko jajek 3 szt
sok z cytryny 1 łyżeczka
skórka z cytryny do smaku
sól do smaku
cukier puder do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieprzowy

Ucieramy w rondelku masło z musztardą i mąką. Podgrzewamy, dolewając stopniowo wywar. Gotujemy, ciągle mieszając przez ok. siedmiu minut. Dodajemy wino, sok z cytryny, skórkę z cytryny, doprawiamy solą, cukrem pudrem i białym pieprzem. Osobno ubijamy 3 żółtka z kilkoma łyżkami sosu, po czym ciągle ubijając sos, dodajemy ubite żółtka do rondelka. Chwilę podgrzewamy, na koniec dodajemy zielony pieprz. Podajemy ten sos do ryb i mięs.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.06.2011 00:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak