Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 200 g
kiełbasa 400 g
śmietana 125 ml
wywar warzywny 250 ml
natka pietruszki do smaku
pomidory 300 g
papryka czerwona 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 50 ml
jajko 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1\2 łyżeczki
ser żółty 150 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kiełbasą

Ryż płuczemy, osączamy i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy co najmniej 5 minut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski, pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę, następnie paprykę, na końcu dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy; sól, pieprz. Żaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy resztą oleju. Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą oraz mieloną papryką. Wkładamy do naczynia. Śmietanę, jajo, żółty ser i resztę wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w naczyniu. Zapiekamy pół godziny w temperaturze 180ºC. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła.Posypujemy natką pietruszki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 10.06.2011 22:17
pycha
Sylwia88 30.05.2011 12:49
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak