Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z marchwi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1/2 kg
masło 3 łyżki
ser żółty 50 gram
jajko 4 szt
natka pietruszki
koperek
mleko 2/3 szklanki
bułka czerstwa
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z marchwi

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Marchew myjemy obieramy,zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem mleka soli i cukru,gotujemy do miękkości.Następnie wyjmujemy studzimy i mielimy 2 razy z namoczoną w mleku i odciśniętą bułka.Masło ucieramy z żółtkami,mieszamy z marchewką,startym serem,posiekaną zieleniną oraz ubitą na sztywno pianą z białek,doprawiamy do smaku i nakładamy do formy szczelnie zamykamy i gotujemy w kąpieli wodnej ok 80 min.Ugotowany budyń wyciągamy z formy i podajemy z sosem koperkowym lub polewamy zrumienioną bułką tartą wymieszaną ze stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 20.02.2012 09:11
ciekawe czy dobry jest taki budyń
aga130982 17.09.2011 07:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak