Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwas chlebowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 5 litrów
cukier 2 łyżki
drożdże 1 dag
chleb razowy 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kwas chlebowy

Chleb pokroić w kostkę. Zrumienić w piekarniku a potem zalać przegotowaną i ostudzoną woda. Odstawić na całą noc. Następnie przecedzić. Odlać 1 szklankę wody i w niej rozpuścić cukier i drożdże. Wymieszać z pozostałym płynem i znów odstawić na 12 godzin. do butelek wsypać kilka rodzynek i zalać je płynem. Pozostawić w temp. Pokojowej kilka godzin następnie wynieść w chłodne miejsce. Po 4 dniach kwas jest gotowy do picia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Baska Kaska 19.02.2011 08:19
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak