Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

delicje z kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dkg
margaryna 15 dkg
śmietana 1/2 szklanki
drożdże 20 gram
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Nadzienie:
kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 50 gram
cebula 2 szt
tłuszcz 3 łyżki
mąka 3 łyżki
sól
pieprz
przyprawa do zup
tłuszcz do formy
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: delicje z kapusty

Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z tłuszczem,dodajemy śmietanę wymieszaną z drożdżami i przyprawami,następnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Kapustę kroimy zalewamy małą ilością wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości.Grzyby myjemy moczymy i gotujemy do miękkości.Cebulę obieramy kroimy w kostkę podsmażamy mieszamy z mąką i lekko zarumieniamy,łączymy z kapustą posiekanymi grzybami i doprawiamy do smaku.Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm,kroimy w paski szerokości 8 cm,nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na kawałki 10 cm.Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, i smarujemy rozmąconym jajkiem.Pieczemy w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak