Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOKOSOWIEC

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
białko 5 sztuk
wiórki kokosowe 20 dag
cukier pół szklanki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki
masa
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko pół litry
cukier wanilinowy 1 opakowanie
maragryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: KOKOSOWIEC

CIASTO: Białka ubić, dodać cukier. Dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt - 180°C, 20 minut. Gdy się upiecze, ostudzić i przekroić na pół.
PLACEK DO ŚRODKA: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, łyżką wmieszać kokos. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać na brytfannę i upiec w temp. 180°C przez 20 minut.
MASA: Odlać pól szklanki mleka i wymieszać w tym wszystkie składniki prócz KASI. Pozostałą część mleka zagotować wlać do tego rozrobione składniki , zagotować aż powstanie gęsty budyń. wystudzić. KASIĘ utrzeć i dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Zmiksować.

Układać (od dołu):
połowa biszkoptu
masa
placek do środka
masa
połowa biszkoptu

Posypać wiórkami kokosowymi. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 20.07.2011 12:00
pychotka
Marybeth
Marybeth 18.07.2011 11:02
Lubię wszystko z kokosem :)
aguus 30.05.2011 09:35
uwielbiam ciasta kokosowe!
Emilia22 29.05.2011 17:29
wygląda super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak