Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z roladą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier 3\\4 szkl
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 25 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z roladą.

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do ubitych białek dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec ciasto na blaszce 24x42cm w temp. 175 stopni około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie połowy.

Jabłkowa rolada
5 dużych jabłek
4 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Posmarować blaszkę ((24x42cm)i wyłożyć pergaminem również posmarowanym tłuszczem. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć jabłka. Na rozłożone jabłka wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni na złoty kolor - około 25 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia. Zimną kroić na grubość 2 cm.

Krem
2 galaretki
1/2 litra mleka
2 żółtka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1,5 kostki margaryny
Ugotować galaretkę w mniejszej ilości wody - odstawić do stężenia. Z podanych składników ugotować budyń. Masło i margarynę utrzeć na gładką masę. Dodawać przestudzony budyń po jednej łyżce. Galaretkę pokroić i zamieszać lekko z kremem.

Przełożenie ciasta
Połowa biszkoptu orzechowego - krem - pokrojona rolada - krem - druga połowa biszkoptu - polewa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 16.04.2012 15:46
fajne
monika154 31.05.2011 11:09
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak