Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do ubitych białek dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec ciasto na blaszce 24x42cm w temp. 175 stopni około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie połowy.

Jabłkowa rolada
5 dużych jabłek
4 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Posmarować blaszkę ((24x42cm)i wyłożyć pergaminem również posmarowanym tłuszczem. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć jabłka. Na rozłożone jabłka wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni na złoty kolor - około 25 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia. Zimną kroić na grubość 2 cm.

Krem
2 galaretki
1/2 litra mleka
2 żółtka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1,5 kostki margaryny
Ugotować galaretkę w mniejszej ilości wody - odstawić do stężenia. Z podanych składników ugotować budyń. Masło i margarynę utrzeć na gładką masę. Dodawać przestudzony budyń po jednej łyżce. Galaretkę pokroić i zamieszać lekko z kremem.

Przełożenie ciasta
Połowa biszkoptu orzechowego - krem - pokrojona rolada - krem - druga połowa biszkoptu - polewa.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !