Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto makowo-brzoskwiniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 10 dag
mielony mak 10 dag
mąka pszenna 5 dag
mąka ziemniaczna 1 łyżka
śmietana 30% 70 ml
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 3 szt.
mak 1 łyżka do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto makowo-brzoskwiniowe

Jajka rozdziel. Białka ubij z cukrem, bardzo delikatnie wymieszaj z żółtkami i dodaj, ostrożnie mieszając, obie mąki wymieszane z makiem (suchy mak dwukrotnie mielimy).
Ciasto przełóż do długiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Ostudź, po ostygnięciu przekrój na 4 cienkie placki.
Brzoskwinie dokładnie odsącz i pokrój w kostkę (zostaw kilka do dekoracji). Połowę zalewy brzoskwiniowej zagotuj, rozpuść w niej żelatynę, przestudź i połącz z brzoskwiniami.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem, rozłóż na 3 plackach, zostawiając część śmietany do dekoracji. Na śmietanę rozłóż owoce i złóż ciasto, przykrywając plackiem. Ciasto obłóż pozostawioną śmietaną i udekoruj brzoskwiniami i makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 27.09.2011 09:56
apetyczne
owca441 26.08.2011 15:27
rewelacja
teresa18 30.06.2011 19:36
brzmi pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak