Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto serowo-jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1\\2 kg
margaryna 1 szt
cukier 3\\4 szkl
żółtko jajek 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto serowo-jabłkowe

Wykonanie
Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki (blaszka 24x42cm). Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

masa serowa
1/2 kg sera zmielonego
3 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag masła
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 szklanki mleka

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ser i ubitą pianę z białek. Masę postawić w garnku na ogniu i chwilę gotować,cały czas mieszać aby się nie przypaliła. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do sera nie przerywając mieszania, chwilę zagotować. Gorącą masę wyłożyć na pierwszym placku i przykryć drugim.

masa jabłkowa
1 kg jabłek
1/5 łyżki masła
1 galaretka (kolor wg uznania)

Obrane i starte jabłka usmażyć na maśle. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażyć. Jabłkową masę wyłożyć na kruchy placek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak