Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort serowo-cytrusowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło do ciasta 10 dag
cukier 10 łyżek
żółtko jajek 1 szt.
kakao 1 łyżka
sól
jajko 4 szt.
masło do masy 2 łyżki
sok z cytryny
skórka z cytryny
mąka ziemniaczna 1 łyżka
limonka 1 szt.
mięta liście
galaretka cytrynowa 1 szt.
twaróg 1 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: tort serowo-cytrusowy

Mąkę wsyp na stolnicę, dodaj 10 dag masła i 4 łyżki cukru. Posiekaj nożem. Dodaj kakao, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkuj je, wyłóż nim dół i boki tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w temp. 200 stopni.
Żółtka jaj utrzyj z 6 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Połącz z trzykrotnie zmielonym twarogiem, masłem oraz skórka otartą z cytryny. Dodaj mąkę oraz białka ubite na pianę. Masę wyłóż na ciasto. Piecz jeszcze 1 godzinę w temp. 180 stopni. Na wierzchu ciasta ułóż sparzone plasterki limonki. Zalej je galaretką cytrynową. Wstaw do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tatiana2 31.05.2011 12:25
Jeszcze cytrynowego tortu nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak