Sposób przygotowania

Ilość składników do przygotowania kruchego ciasta można dowolnie zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego, ile ciasta potrzebujemy. Czas pieczenia ciasta wynosi około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Istotne jest to, żeby wcześniej odpowiednio przygotować składniki. Dobrze będzie, jeśli będą schłodzone.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie cukier. Te składniki siekamy z masłem, następnie dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Ciasto szybko zagniatamy. W miarę potrzeby możemy dodać więcej mąki. Do przygotowania ciasta kruchego możemy dodać także cukier waniliowy. Tak przygotowane ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce przed użyciem go. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę lub wykrawamy z niego ciasteczka, w zależności od tego, do czego chcemy użyć ciasto.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Lubię robić ciasteczka z ciasta kruchego :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    przepis, który zawsze sie przyda
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    potrzebny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !