Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po bałkańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
cebula 2-3 szt
ząbek czosnku 1 szt
olej 5 łyżek
wino białe 1 szklanka
bulion drobiowy 3/4 szklanki
oliwki czarne ok15 dkg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
sól do smaku
bazylia 1 łyżeczka
bazylia kilka listków
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po bałkańsku

Kurczaka myjemy,osuszamy,oprószamy solą i pieprzem.Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej(3 łyżki), wrzucić cebulę z czosnkiem i zarumienić,dodać ryż,oliwki i wino,dusimy na małym ogniu ok7 minut.Doprawiamy solą pieprzem,solą i bazylią.Farszem napełniamy kurczaka,zaszywamy. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostały olej obsmażamy kurczaka,przekładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy bulionem.Pieczemy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.Świeżą bazylię posiekać i 2-3minuty przed końcem pieczenia wrzucić do naczynia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.05.2014 18:24
bardzo dobry
iga2 26.06.2011 22:37
w taki sposób jeszcze nie próbowałam
tatiana2 17.06.2011 11:02
Aż ślinka cieknie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak