Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone w sosie pomidorowo - śmietankowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przecier pomidorowy
śmietana do zup
ser żółty 20 dag
oregano
mięso mielone 500gr
czosnek 4 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
Sól ziołowa jodowana Prymat
pieprz
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone w sosie pomidorowo - śmietankowym

Mięso oczyścić i osuszyć. Cebulę i czosnek posiekać, lekko zeszklić na oleju. Wystudzone dodać do mięsa razem z jajkiem. Doprawić pieprzem, solą ziołową i ewentualnie zwykłą. Posiekany koperek (pół wiązki) wmieszać do mięsa i zagęścić bułką tartą. Całość dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na oleju.
Przecier pomidorowy wlać do garnka, dodać śmietanę do zup (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), bazylię,oregano i doprawić do smaku. Chwilę potrzymać na małym ogniu.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Ułożyć kotleciki i zalać sosem. Posypać startym serem i zapiec ok 25min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak