Sposób przygotowania

Kapustę kwaszoną w miarę potrzeby przelać wodą, jeśli jest za kwaśna, następnie odsączyć ją i drobno pokroić. Grzybki suszone powinny moczyć się w wodzie, nawet przez całą noc. Osączone z wody grzybki należy delikatnie obgotować, gdy będą miękkie odsączyć i posiekać drobno. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę z kapustą i grzybami. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z mąki, wody, jajka i szczypty soli należy zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego krążki, na każdy z krążków nakładać odrobinę farszu i sklejać pierogi. W garnku zagotować wodę, delikatnie ją posolić( można także dodać odrobinę oleju) i wkładać pierogi. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię należy je wyławiać łyżką cedzakową i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać na niej pierogi.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    piękne, muszą być bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    smaczny obiadek !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    uwielbiam takie pierogi
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo takie lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !