MaxxiMUM możliwości!

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 380g + 7 łyżek,
drożdże świeże - 25g,
mleko - 80ml,
woda - 60ml,
jaja - 2,
cukier - 50g,
masło - 60g,
skórka z otartej całej cytryny,
cukier z wanilią - niepełna łyżeczka;
cukier - 1/2 szklanki (ok 100g),
cynamon - łyżka,
masło - 50g,
sok z cytryny - 5 łyżeczek,
maka do posypania stolnicy,
tłuszcz i mąka do formy keksowej

PRZYGOTOWANIE:

Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać zimną wodę i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut w cieple miejsce. 280g mąki przesiać z cukrami oraz drobno startą skórką z cytryny. Rozczyn wymieszać z mąką i jajami przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać 90g mąki i mieszać do połączenia. Nie należy dodawać więcej mąki, bo zrobimy to później. Ciasto przykryć folią spożywczą i ścierką. Odstawić w cieple miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść z siedmioma łyżkami mąki, aby wyszło miękkie i elastyczne. W razie potrzeby doda nieco więcej maki lub mleka. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i cienko rozwałkować na prostokąt. Masło podgrzać do rozpuszczenia i połączyć je z sokiem z cytryny. lekko przestudzić aby było letnie. Cynamon wymieszać z cukrem, można dodać nieco cukru waniliowego. Na ciecie rozsmarować masło z sokiem z cytryny na całej powierzchni, a następnie posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon, zaczynaj ac od krótszego boku. Przekroić rulon wzdłuż na pól nie docinając jednak do końca jednej ze stron. Powstałe dwie części splatamy ostrożnie, ale ciasno ze sobą i zlepiamy końcami. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Odstawić z cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Super!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ależ musi pachnieć! uwielbiam dodatek cynamonu w wypiekach
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    ale jak pieknie wyrośnięte, super, ja cynamonu nestety nie lubie
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Pięknie Ci wyrosła. Lubię struclę w ten sposób zwijaną, muszę tak jak Ty, spróbować upiec w keksówce, bo ja zawsze tak luzem na dużej blaszce. To nadzienie cynamonowe też koniecznie muszę wypróbować, bo już czytając czuję, że jest pyszne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    lubię ciasta drożdżowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Na takie ciasto a? chce si? zag?osowa? kilka razy! :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    ale musi pachnieć:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    marika_4466

    wow! :D cynamon!!! piękne ciacho! :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    świetnie wygląda i ten cynamon

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !