Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa korzenna z kafetierki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa Tchibo Exclusive 3 łyżeczki mielonej
miód płynny 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
cynamon - szczypta
ziele angielskie 1/4 sztuki
kardamon 1/2 sztuki
woda 1,5 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Kawa korzenna z kafetierki

Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy .Aromat nie do opisania .
Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć . Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut . Zmielić . W kafetierce ( tygielku zagotować wodę z korzeniami i miodem . Wsypać kawę . Ostrożnie zamieszać bo się spieni . Doprowadzić do wrzenia i odstawić .Jak fusy opadną powtórzyć - znów doprowadzić do wrzenia i odstawić . Powtórzyć 3 raz . Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą . Ma być mocna i gorąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 21.09.2011 11:43
uwielbiam kawę, Buniu:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak