Sposób przygotowania

Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy .Aromat nie do opisania .
Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć . Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut . Zmielić . W kafetierce ( tygielku zagotować wodę z korzeniami i miodem . Wsypać kawę . Ostrożnie zamieszać bo się spieni . Doprowadzić do wrzenia i odstawić .Jak fusy opadną powtórzyć - znów doprowadzić do wrzenia i odstawić . Powtórzyć 3 raz . Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą . Ma być mocna i gorąca.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    uwielbiam kawę, Buniu:P

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !