Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grzybami i cresto di gallo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 2 dag
olej 0,5 szklanki
sól - do smaku
pieprz mielony - do smaku
cukier - do smaku
makaron cresto di gallo 25 dag
bulion drobiowy 1 kostka
kapusta kiszona 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grzybami i cresto di gallo

Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron . Po polsku to ,, koguci grzebień \". A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja .
Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz . Idę wtedy na kompromis .
Namoczyć grzyby ( można wieczorem - można rano ) .
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 30 minut .W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować na małym gazie 20 minut. Odcedzić kapustę .Odcedzić grzyby wlewając wodę z gotowani do kapusty . Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty .Wrzucić kostkę bulionową . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 30 minut ( płyn powinien odparować ). Doprawić do smaku cukrem , pieprzem mielonym .
W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę . Ugotować makaron al dente - odcedzić .
Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 28.05.2011 21:41
Jejku, jakie apetyczne danie. Mhmmmm, aż ślinka cieknie :)
Babciagramolka 28.05.2011 21:06
Przepis mi się zdublował- ten zostawiam ten drugi zgłosiłam, do usunięcia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak