Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka rzodkiewkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały ser 1 łyżka
majonez 1 łyżka
sól - do smaku
Pieprz biały mielony Prymat - do smaku
plasterki ogórka - do dekoracji
zielenina - do dekoracji
rzodkiewka 5 (starta)
rzodkiewka 3 (w plasterkach)
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka rzodkiewkowe

Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .
Utarte rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę , a resztę zmieszać z serem i majonezem . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką .
Udekorować wg uznania ziołami , sałatą , powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem .
Mała uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok , a w dodatku zmieniają kolor jak postoją

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 28.05.2011 21:42
Wyglądają rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak