Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z bakłażanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
jajko 4 sztuki
szynka 150 g
masło 100 g
śmietana 100 g
ser żółty 200 g
kurkuma 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
bakłażan
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z bakłażanem

Przesiana make polaczyc z proszkiem do pieczenia i przyprawami : po 1/2 lyczeczki soli, ziol prowansalskich i kurkumy. Zrobic wglebienie i wbic 1 jajko. Oblozyc kawalkami zimnego masla i wszystkie skladniki posiekac nozem. Szybko zagniesc, owinac folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.
Baklazany umyc i pokroic wzdluz na plastryo grubosci 5 mm. Posolic. Osuszyc z soku, posamarowac oliwa wymieszana z pieprzem i ziolami prowansalskimi i zrumienic na patelni. Na ostudzionym baklazanie ulozyc po plastrze szynki i sera. Zwinac. Kazda roladke przepolowic.
Ciasto rozwalkowac i wylozyc w posmarowana oliwa i posypana bulka tarta formie. Spod nakloc widelcem. Na wierzchu ulkozyc roladki i zalac sosem z pozostalych jajek, smietany, pieprzu, bazylii i kurkumy. Oproszyc papryka i piec 40 min w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak