Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z sosem miętowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 40dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1pęczek
pieczarki 25dag
cebula 1
twaróg 8dag
Liść laurowy suszony Prymat 8
jogurt 235ml
oregano 1łyżeczka
musztarda 1łyżeczka
olej 1łyżka
sok z cytryny 2łyżki
mięta kilka gałązek
natka pietruszki pęczek
skórka otarta z cytryny z 1\\2
sól
pieprz
cytryna cząstki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z sosem miętowym

Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę.Natkę umyć,osuszyć i posiekać.Mięso mielone zagnieść z twarogiem ,cebulą,natką i oregano ,doprawić do smaku solą,pieprzem i musztardą.Uformować małe frykadelki.Paprykę i dymkę oczyścić,umyć i pokroić na kawałki.Pieczarki oczyścić i umyć.Na wykałaczki nadziewać naprzemian po dwie frykadelki ,kawałki warzyw i listki laurowe.Na dużej patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim szaszłyki z każdej strony na złoty kolor.Przygotować sos:mięte opłukać,osuszyć,oberwać 12dużych listków i drobno je posiekać .Pozostałe gałązki mięty odłożyć do dekoracji.Jogurt wymieszać z posiekaną miętą,sokiem i skórką z cytryny ,doprawić do smaku solą i pieprzem.Sos miętowy przelać do sosjerki podawać do szaszłyków .Gotowe danie udekorować gałązkami mięty i cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 24.07.2011 12:42
ekstra te szaszłyki na sezon grillowy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak