Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec mojej Babci

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 5 dag
jajko 6 szt
cukier 1 szk
margaryna 1 kostka
śmietana 100 g
mak 50 dag
masło 10 dag
miód 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
rodzynki 10 dag
migdały płatki 10 dag
skórka pomarańczowa 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec mojej Babci

Drożdże wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać 3 jajka, pół szklanki cukru, drożdże ze śmietaną oraz stopiną i ostudzoną margarynę. Wyrobić ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki na noc. Mak opłukać i zmielić dwukrotnie, dodać cukier, miód, 3 żółtka oraz stopione masło. Do masy dodać makę ziemniaczaną oraz bakalie. Białka ubić na pianę i połączyć z makiem. Ciasto rozwałkować na 2 placki, na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć i piec godzinę w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 20.11.2013 08:40
pyszne ciacho
Grazyna0211 18.08.2013 14:51
bardzo smaczne ciasto
caralajna 18.08.2013 08:53
jak babci to musi być smaczny :)
olkaaa 03.05.2013 11:12
wygląda kusząco
Wafelek2601 22.12.2012 10:15
Wygląda super
Ibag24 29.09.2012 11:06
super
barbara11561 14.09.2012 09:12
bardzo lubię makowce
alaaa 20.05.2012 16:59
fajny przepis
Kuchareczekjeden 02.02.2012 20:28
lubię makowce
AgaS10 24.01.2012 11:04
dla mnie pycha:)
angelika14 30.11.2011 15:29
wspaniałe
smakoszek 18.09.2011 08:37
uwielbiam makowce
Magdalena1110 25.07.2011 06:41
pycha
Ania67 30.05.2011 09:23
ekstra
MAR3STA 28.05.2011 18:46
lubię takie sprawdzone przepisy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak