Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwa szarlotka Pyzy

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
jajko
cukier
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwa szarlotka Pyzy

składniki: 3 szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 220ml)
200 g margaryny albo masła
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1-2 łyżki jogurtu greckiego albo śmietany
1,5 kg jabłek
3 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
sok z dużej cytryny
4 łyżki cukru zwykłego
cukier puder do oprószenia

sposób przygotowania: Zimną margarynę albo masło kroimy na kawałki, dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy też cukier puder i sól. Rozcieramy palcami tak jakbyśmy robili kruszonkę - kawałki tłuszczu powinny być bardzo drobniutkie. Można całość posiekać, ale ja wolę rozcierać w misce, tak mi po prostu wygodniej. Gdy Kasia połączy się z mąką dodajemy żółtka i 1-2 łyżki jogurtu, zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki. Można je przygotować kilka godzin wcześniej a nawet poprzedniego dnia. Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w dużą kostką, przekładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i 2-3 łyżki wody, prażymy na maluśkim ogniu, pod przykryciem ok. 15-30 min. aż zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier do smaku i przyprawę do jabłecznika - można dodać po prostu trochę samego cynamonu...Odstawiamy jabłka do przestudzenia. Blaszkę (u mnie 25x25cm) wykładamy papierem do pieczenia tak żeby wystawał po bokach i wylepiamy ciastem, ok. 4/5 całości. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10-15 min. żeby się zarumieniło. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy jabłka (jabłek powinno być \"z małą górką\") i posypujemy resztą ciasta startego na tarce albo po prostu porwanego palcami na malutkie kawałeczki. Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 160 st. i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Tym razem użyłam jabłek odmiany Champion bo akurat takie miałam - i zależnie od odmiany regulujemy ilość cukru - jeśli jabłka kwaśniejsze to można dodać więcej cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michalina768 05.10.2014 22:25
pysznie wygląda
SmacznaPyza 25.01.2014 18:58
proszę bardzo - u nas jakoś tak się utarło że przy okazji robienia szarlotki ze świeżych jabłek gotuję też właśnie taki kompot
Kasia35 25.01.2014 10:31
świetna ta szarlotka; dzięki za radę co zrobić z obierkami z jabłek :)
marta1371 05.02.2013 23:22
Smaczna szarlotka
Monika-twin 03.02.2013 11:51
wygląda apetycznie
Misia90 29.08.2011 11:33
ekstra
Marysia 29.08.2011 11:12
fajne
Karolina69 29.08.2011 11:06
super
agnieszka137 01.06.2011 10:56
Przepis faktycznie łatwy i przyznam, że nigdy nie podpiekałam wcześniej ciasta. Czas spróbować rad doradcy smaku:Pyzy :)
novita26 30.05.2011 08:32
mniam
aginaa 29.05.2011 09:09
wlasnie do porannej kawki ja tez porosze o kawalek :)
amorzenek 29.05.2011 08:12
super
Gabriela7 29.05.2011 08:08
fajne
Agnieszka_B 28.05.2011 22:02
Uwielbiam ciasta z jabłkami i chętnie spróbowałabym takiej szarlotki!
Katarzyna/kate1980 28.05.2011 19:51
śliczna
Babciagramolka 28.05.2011 17:24
Poproszę kawałek i kompocik do popicia
Nina7 28.05.2011 17:08
Pysznie się prezentuje:)
SmacznaPyza 28.05.2011 11:42
a obierki i gniazda nasienne z jabłek do szarlotki zalewam ok. 1,5 l zimnej wody, dodaję trochę cukru i przypraw, i gotuję kompocik - kompot z obierek, polecam bo nic się nie marnuje :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak