Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowe lody

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1.5 szklanki
śmietana 30% 1 szklanka
śmietana w proszku Śnieżka 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
gorzka czekolada 10 dag
krople miętowe według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowe lody

Śnieżkę ubić na mleku, kremówkę też ubić i połączyć te masy razem.
Cukier zagotować z 2 łyżkami wody i gorący płyn wlewać małym strumyczkiem do ubitych jajek, cały czas ubijać.
Połączyć razem ubite jajka i śmietany ,dodać kilka kropli barwnika (dla koloru} i kilka kropli aromatu miętowego, przelać do pojemnika i zamrozić w trakcie zamarzania kilka razy energicznie masę przemieszać, przy ostatnim mieszaniu dodać startą czekoladę.
Można też masę podzielić na połowę i do drugiej części dosypać 3 łyżki kakao lub zostawić smak śmietankowy.
Z tej porcji wychodzi 1.1/2kg lodów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak