Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowo -porzeczkowy sos do deserów

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone porzeczki 1 litr
cukier 3 szklanki
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowo -porzeczkowy sos do deserów

Przebraną porzeczkę wsypujemy do garnka i doprowadzamy do zagotowania, owocową pulpę przecieramy w celu pozbycia się pestek. Z cukru i wody robimy karmel o słomkowym kolorze dodajemy do niego porzeczkowy mus i całość gotujemy jeszcze około 10 min cały czas mieszając, gotowy sos przelewamy do małych słoiczków i odstawiamy do ostygnięcia.
Sos ma ładny kolor i kwaskowo-karmelowy smak idealny do lodów budyniu czy naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 17.06.2011 15:20
Takie sosy dodaje do lodów - polecam
Tomek14 31.05.2011 14:33
super do deserów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak