Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny krem karmelowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 10 dkg
mleko 1/2 litra
laska wanilii
sól
mąka ziemniaczana 4 dkg
śmietana kremówka 1/4 litra
orzechy pistacjowe 2 łyżki posiekanych

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny krem karmelowy

Cukier podgrzewamy stale mieszając,aż się rozpuści i nabierze złotego koloru.Następnie ostrożnie dodajemy 4 łyżki wody,prawie całe mleko,sól i tartą laskę wanilii.Wszystkie składniki dobrze mieszamy.Mąkę ziemniaczaną dobrze rozprowadzamy resztą mleka,dodajemy do wrzącego mleka karmelowego i kilkakrotnie zagotowujemy.Krem schładzamy 30 minut w zimnej kąpieli wodnej,od czasu do czasu mieszamy.Kremówkę ubijamy,3/4 jej ilości dodajemy do zimnego kremu i mieszamy.Kremem napełniamy miseczki,przybieramy resztą bitej śmietanki.Odstawiamy do schłodzenia.Przed podaniem posypujemy orzeszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.02.2012 19:59
super
rutynka 23.11.2011 11:26
mm poezja
joanna77 27.09.2011 15:28
mniam
Wacław 18.09.2011 09:13
pyszny deserek !
AgaS10 16.09.2011 21:04
smakowity taki kremik:)
Grazyna0211 06.09.2011 12:16
z pistacjami pycha!
aacaac 22.06.2011 06:52
ciekawe
Ania67 18.06.2011 10:31
świetny
Justyna Jussstiii 05.06.2011 00:29
super
Robert10 28.05.2011 17:51
pyszniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak