Sposób przygotowania

Opłukane i osuszone wiśnie (można wydrylować, chociaż pestki nadają nalewce wyśmienity smak, ja owoce dryluję, ale do słoja wrzucam też pestki, które usuwam przed \'\'fazą cukrową\'\') zalać spirytusem i szczelnie zamknąć (najlepiej w dużym słoju). Odstawić w cień na 4 tygodnie. Po tym czasie zlać spirytus, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne 6 tygodni, tym razem w nasłonecznione miejsce. Co 2-3 dni potrząsnąć słojem, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Teraz pozostaje już tylko połączyć wiśnie ze spirytusem i znowu odstawić na chociaż 2 tygodnie, żeby dać nalewce i owocom trochę się przegryźć, chociaż sama wiem, jakie to trudne
Dalsze postępowanie zależy od tego, co nam do szczęścia potrzebne. Nalewkę można zlać do butelek, a owoce przełożyć do słoiczków i użyć np. do ciasta czy deserów. Ja zostawiam wszystko razem w słoju. Wspaniała rzecz na babskie wieczory.
Ostrzegam - nalewka jest dość mocna, nie mówiąc o wiśniach! Ale za to zimą wspaniale przypomina lato i słońce
Miłej degustacji.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !