Sposób przygotowania

Boczek i połowę mięsa skręcić. (najlepiej na dużych oczkach ) drugą część mięsa pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać sól, pieprz, posiekany czosnek oraz rozgniecione ziele angielskie. Dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godz. Po tym czasie dolać bulion, wyrobić gładką masę. Jeśli trzeba doprawić mięso do smaku. Napełnić oczyszczone jelita, formując pętka. Kiełbasę uwędzić lub tylko sparzyć. Przechowywać zamrożone. Potrzeba około 5 metrów jelit.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Jak napełniasz te jelita, masz specjalną nakładkę na maszynkę do mielenia mięsa?
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Jeśli robię większą ilość kiełbasy to używam nakładki ,ale jak mniej to naciągam jelita na rękaw cukierniczy i napełnia się tak samo .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Właśnie jestem na etapie robienia kiełbasy...na pewno wypróbuję Twój przepis:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    swojska jest najlepsza , pyszności
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    wygląda pysznie :)
  • 0
    363
    Opublikowano

    Kejti

    Domowa kiełbaska hmmm.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !