Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka z zabajone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
cukier 2 łyżki
woda 4 łyżki
białe wino 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z zabajone

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Z cukru i wody zrobić karmel. Wrzucić do niego jabłka i smażyć je ok.2 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać wino i podgrzewać je. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodawać stopniowo do ciepłego wina i mieszać trzepaczką. Ubijać ciągle podgrzewając, aż sos zgęstnieje (ok.10 minut). Jabłka nałożyć do miseczek,polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 27.05.2011 20:12
mniam,mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak