Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser majowy

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki
rabarbar
serek waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Deser majowy

składniki: MASA CZERWONA: 30 dkg truskawek
3-4 łodygi rabarbaru
2 szczypty soli
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka galaretki z proszku o smaku truskawkowym
MASA BIAŁA: 300 ml śmietanki kremówki 30%
400 g serka waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. wody
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
POSYPKA: 1/2 szkl. kruszonych orzechów włoskich łuskanych
1/3 szkl. słonecznika łuskanego
1/4 szkl. ziaren sezamu
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1 łyżeczka masła albo margaryny

sposób przygotowania: MASA CZERWONA: Rabarbar oczyścić, obrać, pokroić na nieduże kawałki wrzucić do rondla, dodać 1 łyżkę wody, cukier, sól i zagotować na małym ogniu. Truskawki opłukać, oderwać szypułki, owoce pokroić na ćwiartki. Dodać do rabarbaru razem z sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia - po schłodzeniu masa powinna mieć konsystencję lekko płynnego żelu z kawałkami owoców.
MASA BIAŁA: żelatynę zalać zimną wodą a gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek waniliowy , sok oraz skórkę drobno startą ze sparzonej cytryny. Miksując wlać letnią żelatynę. POSYPKA: na patelni rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, dosypać orzechy i ziarna, smażyć aż całość zacznie się karmelizować i nabierać złotawego koloru. Wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia, zostawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie pokruszyć rękami.
DESER: do pucharków albo kieliszków nakładać na przemian po trochu masy białej i czerwonej. Wierzch posypać karmelizowaną posypką. Można też przesypać orzechami niektóre warstwy deseru. Przybrać listkami mięty o kawałkami świeżych truskawek. Odstawić do lodówki do silnego schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 07.12.2013 20:23
dziękuję - jest prosty, ale naprawdę pyszny
pestka 07.12.2013 15:52
to wspaniały i pyszny deser
SmacznaPyza 24.08.2013 19:10
dziękuję za miłe słowa :)
lara 23.08.2013 22:25
bardzo apetyczny deser!
aisza1 11.03.2013 10:59
ale bym zjadła taki deserek
natii3624 18.05.2012 15:24
Ekstra wyglądają! :)
iknkirke 30.12.2011 18:17
super
Misia90 29.08.2011 11:32
ekstra
Marysia 29.08.2011 11:13
fajne
Karolina69 29.08.2011 11:06
super
SmacznaPyza 28.08.2011 15:50
u mnie już, niestety, rabarbaru nie ma, ale truskawki i owszem :-)
Patrycja33 28.08.2011 11:56
ślicznie wygląda a rabarbar jeszcze u mnie rośnie to wypróbuję.
Ewa104 29.06.2011 21:41
Ojej! Ale tu pyszności namieszałaś.I ja tego wcześniej nie widziałam? Chyba byłam ślepa albo zarobiona.Cudeńka!
Beatris 12.06.2011 10:16
Ja nie mam problemu z rabarbarem, mam w ogródku przez całe lato. Muszę wypróbować przepis. Moje dzieci uwielbiają desery.
SmacznaPyza 06.06.2011 12:18
banditka, zrób z samych truskawek i dodaj więcej soku z cytryny żeby nie był za słodki
banditka 06.06.2011 10:23
super, tylko z rabarbarem ciezko ...
IZABELA29 29.05.2011 10:28
pysznie
Gosia40 28.05.2011 22:17
ślicznie wygląda:)
Babciagramolka 28.05.2011 17:26
Skąd Ty masz rabarbar ? U mnie nie ma .
Gabriela7 28.05.2011 06:52
piękny
iwa643 28.05.2011 06:27
boski
Katarzyna/kate1980 27.05.2011 21:16
cudnie się prezentuje
novita26 27.05.2011 13:58
mniam mniam
Emilia22 27.05.2011 12:07
wygląda pięknie
suzana 27.05.2011 11:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak