Sposób przygotowania

składniki: 1 mała główka młodej sałaty rzymskiej
3 garści młodych, świeżych listków szpinaku
2 garści młodych liści botwinki, razem z łodyżkami
1 duży plaster sera Korycińskiego z zieloną czubricą
garść listków natki pietruszki
sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
po 1/4 łyżeczki cukru, soli morskiej, pieprzu czarnego mielonego i zielonej suszonej czubricy
1 łyżeczka posiekanego drobno koperku

sposób przygotowania: Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wymieszać dokładnie potrząsając energicznie przez kilka chwil, odstawić na 15 min. żeby smaki się przeniknęły, ale przed polaniem sałatki ponownie wymieszać. Zieleninę dokładnie opłukać i osączyć. Większe liście porwać na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości, łodyżki botwinki drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę albo po prostu pokruszyć na kawałki. Na talerzach ułożyć ładnie liście sałaty, szpinaku i botwiny. Dołożyć ser, posypać posiekanymi łodyżkami botwiny i listkami natki. Skropić wcześniej przygotowanym sosem.

Można też przygotować jakiś ulubiony gotowy sos z torebki...

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    ciekawy przepis,lubię sałatki,na pewno smaczna,muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    wygląda apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Idę szukać ser.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !