Sposób przygotowania

składniki: 2 golonki z indyka, bez skóry
pęczek młodej włoszczyzny
pęczek botwinki
1 łyżeczka suszonego lubczyku
4 ziemniaki
1/2 pęczka koperku
150 ml jogurtu naturalnego, użyłam greckiego
3 łyżki startego chrzanu
2-3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie
1-2 łyżki soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

sposób przygotowania: Golonki umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotować ok.20-30 min.. Botwinkę dokładnie wypłukać, osączyć. Oddzielić kilka najładniejszych młodych listków z łodyżkami a resztę drobno pokroić - jeśli buraczki są już większe to lepiej zetrzeć je na tarce jarzynowej. Włoszczyznę oczyścić dokładnie, dołożyć do podgotowanego mięsa, dosypać lubczyk i gotować dalej na malutkim ogniu następne 20-30 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie przecedzić całość a do czystego wywaru dodać ziemniaki. Gotować 5 min. a następnie dorzucić posiekaną botwinkę - gotować razem 5 min.. Zestawić zupę z ognia, dolać roztrzepany z odrobiną soli jogurt, chrzan, sok z cytryny i koncentrat barszczu. Dosypać obrane od kości i porozrywane na kawałeczki mięso oraz koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą, odrobinką cukru i pieprzem. Podawać na ciepło posypując posiekaną resztą botwinki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    apetycznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ale piękny kolor! Moja botwinka nie wygląda tak apetycznie...
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Agnieszko, buraki i botwinka przy gotowaniu tracą kolor, ale ja na koniec dodaję trochę koncentratu - takie małe oszustwo, ale zupa bardzo zyskuje na wyglądzie :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    aż mam ochotę ją zjeść::
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    wygląda znakomicie.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    wygląda znakomicie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    tęsknie za taką zupką,moja babcia robiła najleprzą

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !