Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozór wołowy w galarecie

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozór wołowy 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 1mały
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
jajek ugotowanych na twardo 6 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat 6-8 łyżek na 1 litr
czosnek 6 ząbków
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy w galarecie

Ozór wymyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować aż będzie prawie miękki. Wyjąć, przelać zimną wodą, a następnie zdjąć skórę i pokroić w ok. 1 cm plastry. Do garnka włożyć przyprawy, czosnek (6 dużych ząbków), przypieczoną cebulę, obrane warzywa i plastry ozora. Gotować do miękkości mięsa.

Ozora wyjąć, wywar przecedzić i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, solą i przyprawą uniwersalną. Odstawić do stężenia. Warzywa oprócz marchewki wyrzucić.

Na półmisku ułożyć ozora, na każdej porcji położyć plasterek jajka. Udekorować papryką, zieloną pietruszką, marchwią i groszkiem. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 21:21
Nie jadłam jeszcze tego.
Henryka2 15.12.2011 09:34
Biedni, nie wiedzą jaki smak tracą! :)
Izabela/bella81 10.12.2011 09:43
są tacy którzy by tego nie zjedli, ale ja bardzo chętnie:)
szyba 27.05.2011 09:33
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak