Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka gryczane i duszone żeberka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 500 g
mąka pszenna 100 g
mąka gryczana 100 g
sól
jajko 1 szt
żeberka wieprzowe 600 g
cebula 1 szt
papryka żółta pól
papryka czerwona pół
olej 2-3 łyżki
sól
cukier 2 łyżeczki
woda 0,5 szkl
śmietana 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka gryczane i duszone żeberka

Mąkę gryczaną otrzymałam po zmieleniu kaszy w młynku do kawy.
Zagnieść ciasto ze składników na kopytka, Robić wałeczki grubości palca wskazującego i kroimy ukośnie.
Ugotować we wrzątku i wypłukać, odcedzić.

Żeberka pokroić na porcje, obsmażyć z obu stron, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dodać paprykę przyprawić do smaku solą i cukrem oraz pieprzem.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości ok 40 min. Pod koniec dodać śmietanę i zagotować. Podawać z kopytkami i sałatką z pomidorów i ogórków,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 04.06.2011 17:36
wyśmienicie
Katarzyna/kate1980 28.05.2011 19:51
fajny pomysł
artur7 28.05.2011 15:31
smaczne
agnieszka214 27.05.2011 18:46
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak