Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany kabaczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
ryż 1 woreczek
cebula 1 sztuka
margaryna 2 łyżki
przyprawa do potraw według uznania
pieprz według uznania
pomidor 3 sztuki
bazylia według uznania
sos
woda 2 szklanki
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
kostka mięsna 1 sztuka
mąka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
kabaczek 1 średni

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kabaczek

Kabaczka obieramy ze skórki, przecinamy i wydrążamy nasienniki, powstałe łódeczki posypujemy jarzynką i pieprzem.
Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem i podsmażoną drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem i ewentualnie jeszcze jarzynką, napełniamy farszem obie części kabaczka i na jednej układamy plasterki pomidora i posypujemy bazylią. Brzegi kabaczka smarujemy białkiem i przykrywamy drugą częścią, dodatkowo spinamy jeszcze wykałaczkami.
W podgrzanej wodzie rozpuszczamy kostkę i przecier, dodajemy mąkę i zalewamy tym płynem naszego kabaczka, w trakcie pieczenia kabaczek puści jeszcze sok.
Pieczemy pod przykryciem w temp. 180st do 30 min,
po upieczeniu kroimy w 3cm plastry delikatnie wykładamy na talerz i polewamy sporą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 19.05.2013 21:44
super danie
IZABELA29 02.04.2012 08:18
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak