Sposób przygotowania

KREM CYTRYNOWY:
sok z cytryny 1 szk.
skórka otarta z cytryn 3 szt.
jajka 2 szt.
żółtka 2 szt.
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 łyżeczka

śmietana kremówka ½ l
cukier puder 1 łyżka
truskawki ½ kg

BEZOWY SPÓD: do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, pod koniec partiami dodaję cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.

Na papierze do pieczenia układam dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciskam jego kształt. Na to wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut.

KREM CYTRYNOWY – LEMON CURD: sok, jajka, żółtka i cukier dokładnie mieszam w rondelku, zagotowuję i ciągle mieszając gotuję 2 minuty. Następnie dodaję masło i skórkę otartą z 3 cytryn i gotuję kolejne 2 minuty. Zdejmuję z palnika i miksuję blenderem na idealnie gładki krem. Niewykorzystany krem przekładam do słoiczków i wystudzony przechowuję w lodówce około 7 dni.

Na wystudzonym bezowym spodzie rozsmarowuję 3 łyżki kremu cytrynowego, można oczywiście więcej, w zależności od upodobań, na to wykładam ubitą z cukrem pudrem na sztywno bitą śmietanę i pokrojone na kawałki truskawki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    jaka rozkosz... dla podniebienia:)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Uwielbiam bezy w kazdej postaci :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    baaaaaardzo apetyczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    cudo :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny pomysł, a do kremu cytrynowego wystarczy 1 łyżeczka masła?
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    MARTA S, wystarczy zawsze tak robię i jest dobrze. Ponoć można całkiem bez masła.
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    fantastyczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Cudnie wyglada i tak mnie od samego rana kusi.
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    To musi być pyszne! ja bezy uwielbiam:)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    znów naszłam na ten torcik i tak się rozmarzyłam ,,,,ach kiedy znów będą truskawki...? Chętnie bym jeszcze zagłosowała
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    No właśnie, jak tu przetrwać zimę bez truskawek?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    śliczny i pyszny super!
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    słodziutki przepisik
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    az się buzia uśmiecha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Uwielbiam wszystko co ma bezy;) a twój torcik jest przepiękny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję Wam i polecam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    o rety normalnie cudo!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    co za wyczucie czasu,właśnie piecze mi się w piekarniku wspaniała Pawłowa, a w tej chwili trafiłam u Ciebie na ten sam przepis,mój efekt pokażę później:)pysznie wygląda:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    W takim razie czekam na efekty Twojego pieczenia.
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    zdjecie na 6
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    robi wrażenie, cytrynowy krem i truskawki ożywiają bezę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !