Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z Chałki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
jaja 4 szt
mleko 1 szklanka
chałka
sok z cytryny
skórka cytrynowa
Goździki całe Prymat 2 szt
rodzynki 1/2 szklankki
cynamon 1/2 łyżecki
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z Chałki

Obierz jabłka, pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny. Podlej kilkoma łyżkami wody, dodaj skórkę otarta z cytryny i 2 goździki, duś 5min. Posłodź do smaku. Dodaj cynamonem i namoczone w rumie rodzynki. Chałkę potnij na grube kromki, przełóż do miski. Roztrzep jajka z mlekiem. Mieszanka polej bułkę. Odstaw na 5 min. Formę z kominkiem natłuść. Układaj kromki chałki, przekładając je jabłkami i płatkami migdałowymi. Wierzch połóż kawałki masła. Piecz 45-50 min w 180* C. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 26.05.2011 21:20
czyli , mimo gotowej już chałki i tak \"ciasto\" trzeba piec...a myślałam, że to cos szybkiego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak